UbuntuNet-Connect 2018

Africa/Dar_es_Salaam
Hotel Verde Zanzibar

Hotel Verde Zanzibar

Malawi Rd, Zanzibar, Tanzania
Pasca Hoba (UA)
Description

UbuntuNet-Connect is the Annual Conference of UbuntuNet Alliance that focuses on research and education networking activities in Africa. It is organised by UbuntuNet Alliance and hosted by member NRENs. The Conference brings together practitioners in the research and education networking community, researchers, policy makers, academicians, connectivity providers, and a pool of expertise from across Africa and beyond. In previous years, the conference has attracted sponsorship from leading commercial companies and service providers.

 This year, UbuntuNet-Connect 2018, the 11th edition of the series of UbuntuNet-Connect conferences will be held in Zanzibar and will be hosted by the Tanzania Education and Research Network (TERNET), the NREN of Tanzania. The conference will take place on 22-23 November 2018.

 For further information and sponsorship opportunities, contact uc2018@ubuntunet.net

 

Registration
Vice Chancellor ICT Forum
    • 13:00 17:00
      Network Training: Day 1 Zanzibar Beach Resort

      Zanzibar Beach Resort

      Conveners: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
      • 13:00
        NREN BGP Workshop Introduction 20m
        Speaker: Patrick Okui (NSRC)
      • 13:20
        Routing basics 40m
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
      • 14:00
        Lab Setup 1h
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
      • 15:00
        Tea / Coffee Break 30m
      • 15:30
        Introduction of IS-IS 30m
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
    • 08:00 17:30
      Identity Training: Day 1 Zanzibar Beach Resort

      Zanzibar Beach Resort

      Conveners: Alex Mwotil (Systems Engineer), Mr Chris Rohrer, Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa), Mr Justin Knight (Jisc ), Scott Koranda
      • 08:30
        Session 1.1: Welcome & Introduction 30m
        Speaker: Mr Chris Rohrer
      • 09:00
        Session 1.1: Identities 1h 30m
        Speaker: Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa)
      • 10:30
        Tea / Coffee Break 30m
      • 11:00
        Session 1.2: Registries 2h
        Speaker: Scott Koranda
      • 13:00
        Lunch break 1h
      • 14:00
        Session 1.3: Current Status & Outlook in my Country 1h 30m

        To be participated by all...

      • 15:30
        Afternoon Break 30m
      • 16:00
        Session 1.4: Exercise 'Silos' 1h 30m
        Speakers: Mr Chris Rohrer, Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa)
    • 08:00 17:00
      LIBSENSE Repository Workshop: Day 1
      Conveners: Omo Oaiya (WACREN), Tiwonge Banda (UbuntuNet Alliance)
      • 09:00
        Introduction to the workshop 30m

        Getting to know each other and expectations

        Speakers: Iryna Kuchma (EIFL), Kathleen Shearer (EIFL), Omo Oaiya (WACREN)
      • 09:30
        General Overview: the role of repository 10m
        Speaker: Iryna Kuchma (EIFL)
      • 09:40
        Current experiences of participants - what works, what doesn't and why? 50m

        Insights into attitudes of scholars and academics (focus on Southern and East Africa)
        Presentations from countries in the UbuntuNet Alliance region

      • 10:30
        Coffee Break 30m
      • 11:00
        Current landscape in Africa: Ubuntunet Alliance region 1h 30m

        Presentation of results of LIBSENSE survey and discussion

        Speaker: Pamela Abbott (The University of Sheffield)
      • 12:30
        Lunch break 1h
      • 13:30
        Best practices for managing a repository 1h 30m
        • Good practice and guidelines for repositories 45m
        • Policies and strategies to make content (and data) available 45m

          Breakout group discussion

      • 15:00
        Coffee Break 30m
      • 15:30
        Best practices for managing a repository 1h 30m
        Speaker: Ms Iryna Kuchma (EIFL)
        • Networking and Interoperability of repositories - metadata, vocabularies 45m
          Speaker: Ms Iryna Kuchma (EIFL)
        • Discussion 45m
    • 08:00 17:00
      Network Training: Day 2 Zanzibar Beach Resort

      Zanzibar Beach Resort

      Conveners: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
      • 09:00
        Introduction to BGP 1h 30m
        Speaker: Patrick Okui (NSRC)
      • 10:30
        Tea / Coffee Break 30m
      • 11:00
        iBGP Lab 1h 30m
      • 12:30
        Lunch break 1h
      • 13:30
        BGP Attributes 1h 15m
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
      • 14:45
        eBGP Lab 1h 15m
        Speaker: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust )
      • 16:00
        Afternoon Break 30m
      • 16:30
        BGP Policy Control 30m
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
    • 08:00 12:30
      AfricaConnect2: Admin Meeting
    • 08:00 17:30
      Identity Training: Day 2 Zanzibar Beach Resort

      Zanzibar Beach Resort

      Conveners: Mr Chris Rohrer, Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa)
      • 08:30
        Session 2.1 - Federations: Introduction 1h
        Speaker: Mr Justin Knight (Jisc )
      • 09:30
        Session 2.1 - Federations: Foundation 1h
        Speaker: Scott Koranda
      • 10:30
        Tea / Coffee Break 30m
      • 11:00
        Session 2.2 - Federations: Implementations 2h
        Speakers: Alex Mwotil (Systems Engineer), Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa), Scott Koranda
      • 13:00
        Lunch break 1h
      • 14:00
        Session 2.3: eduroam: Components & Techniques 1h 30m
        Speaker: Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa)
      • 15:30
        Afternoon Break 30m
      • 16:00
        Session 2.4 Exercise: eduaroam IdP 1h 30m
        Speakers: Mr Chris Rohrer, Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa)
    • 08:00 17:00
      LIBSENSE Repository Workshop: Day 2
      Conveners: Omo Oaiya (WACREN), Tiwonge Banda (UbuntuNet Alliance)
      • 09:00
        Recap from Day 1 20m
        Speaker: Omo Oaiya (WACREN)
      • 09:20
        Open Science and Next Generation Repositories 45m
        Speaker: Kathleen Shearer (EIFL)
      • 10:05
        Discussion 25m
      • 10:30
        Coffee Break 30m
      • 11:00
        JPCOAR and JAIRO Cloud 30m
        Speaker: Kazutsuna Yamaji (National Institute of Informatics)
      • 11:30
        OpenAIRE 30m

        A case study from Europe

        Speaker: Iryna Kuchma (EIFL)
      • 12:00
        DATAD-R 30m

        Database of African Theses and Dissertations

        Speaker: Abednego Corletey (Association of African Universities)
      • 12:30
        Lunch break 1h
      • 13:30
        LaReferencia 30m

        A case study from Latin America

        Speaker: Alberto Cabezas (RedCLARA)
      • 14:00
        Introduction to an African Harvester 30m
        Speaker: Omo Oaiya (WACREN)
      • 14:30
        Discussion 30m
      • 15:00
        Coffee Break 30m
      • 15:30
        A framework for collaboration and communication in African countries, regions and across the continent 50m

        Breakout session to identify next steps towards cohesive network(s) of repositories in Africa, including harvester(s), interoperability of repositories and support frameworks

      • 16:20
        Group reports 30m
      • 16:50
        Wrap-up 10m
        Speaker: Dr Pasca Hoba (UA)
    • 08:00 17:30
      Network Training: Day 3 Zanzibar Beach Resort

      Zanzibar Beach Resort

      Conveners: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
      • 09:00
        Peering Lab 1h 30m
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
      • 10:30
        Tea / Coffee Break 30m
      • 11:00
        Multihoming (Part 1) 1h 30m
        Speaker: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust )
      • 12:30
        Lunch break 1h
      • 13:30
        Multihoming (Part 2) 2h
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
      • 15:30
        Tea / Coffee Break 30m
      • 16:00
        Local Preference Lab 1h 30m
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
    • 14:00 17:00
      NREN CEO: Forum
    • 14:00 17:30
      Vice Chancellor ICT Forum: Day 1
      Convener: Stephen Simukanga (Chairperson, ubuntuNet Alliance)
      • 14:00
        Registration 30m
      • 14:30
        Welcoming Remarks: UbuntuNet Alliance, SARUA, and IUCEA, TERNET Leadership 30m
      • 15:00
        Keynote Speaker: The DIgital Transformation of African Higher Education 1h
        Speaker: Dr Pasca Hoba (UA)
      • 16:00
        Tea / Coffee Break 30m
      • 16:30
        Leading a Digital University 1h
        Speaker: Prof. Martin Oosthuizen (SARUA)
    • 08:00 17:30
      Identity Training: Day 3 Zanzibar Beach Resort

      Zanzibar Beach Resort

      Conveners: Mr Chris Rohrer, Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa)
      • 08:30
        Session 3.1: Exercise - eduroam IdP (continued...) 1h
        Speaker: Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa)
      • 09:30
        Session 3.2: Onboarding an Institution 1h
        Speakers: Alex Mwotil (Systems Engineer), Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa)
      • 10:30
        Tea / Coffee Break 30m
      • 11:00
        Session 3.2: Exercise: SimpleSAMLphp IdP 2h
        Speakers: Mr Chris Rohrer, Scott Koranda
      • 13:00
        Lunch break 1h
      • 14:00
        Session 3.3: Governance, Policies & Privacy 45m
        Speakers: Alex Mwotil (Systems Engineer), Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa)
      • 14:45
        Session 3.3: Best Practices & Resources 45m
        Speaker: Mr Justin Knight (Jisc )
      • 15:30
        Afternoon Break 30m
      • 16:00
        Session 3.4: Panel 30m
        Speakers: Alex Mwotil (Systems Engineer), Mr Chris Rohrer, Guy Halse (Tertiary Education and Research Network of South Africa), Mr Justin Knight (Jisc ), Scott Koranda
      • 16:30
        Session 3.4: Exam/Survey 30m
      • 17:00
        Session 3.4: Wrap-up & Farewell 30m
    • 08:00 17:30
      Network Training: Day 4 Zanzibar Beach Resort

      Zanzibar Beach Resort

      • 09:00
        AS Prepend Lab 1h 30m
      • 10:30
        Tea / Coffee Break 30m
      • 11:00
        BGP Best Practices 1h 30m
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
      • 12:30
        Lunch break 1h
      • 13:30
        BGP Communities 1h
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
      • 14:30
        BGP Community Lab 1h
      • 15:30
        Tea / Coffee Break 30m
      • 16:00
        Partial Routes Lab 1h
      • 17:00
        Summary & Conclusion 30m
        Speakers: Mr Cornelius Achiki (Kenya Education Network Trust ), Patrick Okui (NSRC)
    • 08:00 11:30
      Vice Chancellor ICT Forum: Seminar: Session 2
      Convener: Prof. Hellicy Ng'ambi (UbuntuNet Alliance)
      • 08:30
        Welcome 30m
      • 09:00
        The Current State of ICT in African Higher Education 1h
        Speaker: Prof. Louis Fourie (Cape Peninsula University of Technology)
      • 10:00
        Research and Innovation in a Digital University 1h
        Speaker: Dr Juliet Stoltenkamp
      • 11:00
        Tea / Coffee Break 30m
    • 11:30 15:00
      Vice Chancellor ICT Forum: Seminar: Session 3
      Convener: Prof. John Kalenga Saka (Vice Chancellor, University of Malawi)
      • 11:30
        Mitigating the Challenges of Emerging Digital Transformation 1h
        Speakers: Prof. Idris Rai, Prof. Michael Legone (Founder and Former Vice Chancellor, Virtual University of Uganda)
      • 12:30
        A SMART University Administration 1h
        Speaker: GEORGE KINYERA-APUKE (KYAMBOGO UNIVERSITY)
      • 13:30
        Lunch break 1h 30m
    • 15:00 17:30
      Vice Chancellor ICT Forum: Seminar: Session 4
      Convener: Prof. Martin Oosthuizen (SARUA)
      • 15:00
        UbuntuNet Alliance and Services for Digital Transformation 1h
        Speaker: Dr Pasca Hoba (UA)
      • 16:00
        Tea / Coffee Break 30m
      • 16:30
        Roundtable: General Discussion on Digital Transformation 1h
        Speaker: Prof. Madara Ogot (cting Deputy Vice Chancellor, Research, Production and Extension, University of Nairobi)
    • 07:30 08:30
      UbuntuNet-Connect: Registration
    • 08:30 09:40
      UbuntuNet-Connect: Opening Session
      Convener: Mr Hastings Ndebvu
      • 08:30
        Introduction and Welcoming Remarks by the CEO of TERNET 5m
        Speaker: Magreth Mushi (Tanzania Education and Research Network)
      • 08:35
        Welcome Remarks by the CEO of UbuntuNet Alliance 5m
        Speaker: Dr Pasca Hoba (UA)
      • 08:40
        Remarks from the Chairperson of UbuntuNet Alliance 5m
        Speaker: Prof. Stephen Simukanga
      • 08:45
        Remarks from Diamond Sponsor 10m
      • 08:55
        Goodwill Messages - WACREN, ASREN, GEANT, NSRC, XON, WIOCC, ICANN, AFRINIC 20m
      • 09:15
        Remarks from Director of ICT - Ministry of Works, Transport and Communication (MWTC) 5m
        Speaker: Mr Mulembwa Munaku (Director of ICT, Ministry of Works, Transport and Communication)
      • 09:20
        Remarks from the Chairperson of TERNET 5m
        Speaker: Prof. Idris Rai
      • 09:25
        Official Opening Remarks from the Guest of Honor 15m

        The minister for Education, Science and Technology

        Speaker: Prof. Joyce Ndalichako (Ministry of Education, Science and technology)
    • 09:40 10:30
      Group Photo, Tour of Exhibitions and Health Break 50m
    • 10:30 12:30
      UbuntuNet-Connect: Session 1: SMART Universities - Concepts, Characteristics and Technologies
    • 12:30 13:30
      Lunch and Exhibition 1h
    • 13:30 15:50
      UbuntuNet-Connect: Session 2: SMART Teaching and Learning - Services and Tools
    • 15:50 16:20
      Health Break 30m
    • 16:20 17:20
      UbuntuNet-Connect: Session 3: Roundtable Discussion on SMART Universities
      Convener: Tiwonge Banda (UbuntuNet Alliance)
      • 16:20
        Towards the SMART universities 1h

        The panel is composed of representatives the two sub-regional university associations, an NREN CEO, a Vice Chancellor, and a Librarian

        Speakers: Dr Ellen Ndeshi Namhila (Pro-VC Finance, Admin and Resource Mobilisation, University of Namibia), Gakwaya Ben Ruhinda (Senior Systems Officer @ IUCEA), Prof. Louis Fourie (Cape Peninsula University of Technology), Prof. Lourino Chemane (CEO, MoRENet), Nthabiseng Kotsokoane (AFLIA)
    • 19:00 21:00
      UbuntuNet-Connect: Dinner TBA

      TBA

    • 07:00 08:00
      UbuntuNet-Connect: Day 2
    • 08:00 10:00
      UbuntuNet-Connect: Parallel Session 4a: smart Governance: Services and tools
      Conveners: CECILE OUATTARA EPSE COULIBALY (UNIVERSITE VIRTUELLE DE CôTE D'IVOIRE), Gakwaya Ben Ruhinda (Senior Systems Officer @ IUCEA)
    • 08:00 10:00
      UbuntuNet-Connect: Parallel Session 4b: smart Governance: Services and tools
      Conveners: GEORGE KINYERA-APUKE (KYAMBOGO UNIVERSITY), Nthabiseng Kotsokoane (AFLIA)
    • 10:00 10:30
      Health Break 30m
    • 10:30 12:30
      UbuntuNet-Connect: Session 5
      Conveners: Isaac KASANA (RENU), Jasper Maenzanise (ZULC)
    • 12:30 13:10
      UbuntuNet-Connect: Closing Plenary
      Convener: Mr Hastings Ndebvu
      • 12:30
        Concluding Remarks from CEO of UbuntuNet Alliance 10m
        Speaker: Dr Pasca Hoba (UA)
      • 12:40
        Closing Remarks from CEO of TERNET 10m
        Speaker: Magreth Mushi (Tanzania Education and Research Network)
      • 12:50
        Closing Remarks by the Minister of Education and Vocational Training - Zanzibar 20m
        Speaker: Riziki Pembe Juma (Ministry of Education and Vocational Training)
    • 14:30 15:30
      AfricaConnect2: Communications & Marketing
    • 16:00 19:00
      UbuntuNet Alliance: Board Meeting
    • 19:00 20:00
      UbuntuNet-Connect: Meet & Greet Cocktail TBA

      TBA

Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×